maandag 4 april 2016

Ma 4-4-2016 +++ INFO INZAKE KANKER +++

Ik ben de laatste tijd in mijn directe omgeving geconfronteerd met behoorlijk veel gevallen van kanker. Daarom wil ik hier even de informatie delen, waaraan ik zelf het nodige houvast heb gehad in mijn eigen strijd tegen (nier)kanker. Het is puur ter informatie en eenieder mag ermee doen wat hij/zij wil, want iedereen moet zijn eigen keuzes maken.

BOEKEN

  • Dr. Servan-Schreiber: ANTIKANKER
  • Dr. Béliveau en Dr. Gingras: ETEN TEGEN KANKER
Daarnaast ben ik door anderen geattendeerd op onderstaande boeken, die ik echter zelf (nog) niet ken:
  • Dr Henk Fransen: Handboek Kanker (zie ook onder websites)
  • Dr David Khayat: Het echte kankerdieet (zie ook onder websites)
  • Brian S. Peskin: Het verzwegen verhaal over kanker

WEBSITES

WAT DOE IK ZELF ANDERS?

Ik heb, vlak nadat ik de diagnose nierkanker had gekregen, een orthomoleculair voedingsarts geconsulteerd (zie ook hierboven onder websites). Deze heeft mij een aantal voedingssupplementen voorgeschreven en mij geattendeerd op de twee genoemde boeken, die we direct hebben aangeschaft en zijn gaan lezen. Uit deze boeken hebben we in grote lijnen de voedingsadviezen overgenomen. Later ben ik op de hierboven vermelde websites ook nog andere tips tegengekomen, die ik soms in mijn (vrijwillige) dieet heb opgenomen. Een samenvatting hiervan vind je hieronder.

(Als we uit eten gaan, dan zondigen we overigens wel eens een klein beetje, maar we proberen wel zoveel als mogelijk met onderstaande rekening te houden bij onze keuzes van de menukaart. Vaak komen we dan uit op een lekkere maaltijdsalade. Ook wil ik het misverstand uit de wereld helpen dat je met een dergelijk dieet niet meer lekkers zou kunnen eten. Het tegendeel is waar: door natuurlijker te eten ga je steeds beter de smaak van natuurlijke voeding proeven en waarderen. Ik heb geen enkele behoefte meer aan snoepgoed of kant-en-klare kunstmatige smaakmakers).

Suiker

  • Ik voeg nooit ergens suiker aan toe. 
  • Producten met toegevoegde suiker zijn radicaal uit ons menu gebannen. 
  • Als vervangende zoetstof gebruik ik vooral agavesiroop (sap van een cactus, met een lage hypoglemische waarde, ofwel die de bloedsuikerspiegel maar weinig doet stijgen. Niet te veel van gebruiken, want deze bevat wel fructose, maar is nog altijd een stuk beter dan geraffineerde suiker). 
  • Ook stevia is toegestaan, maar die gebruik ik zelf nauwelijks (heel af en toe dropjes met stevia van Klene)
  • Over aspartaam heb ik de meest verschrikkelijke dingen gelezen, dus dat mijd ik waar mogelijk.

Vlees en vis

  • We zijn gestopt met het eten van rund- en varkensvlees. Doordat deze tegenwoordig - los nog van antibiotica en hormonen - vooral gevoed worden met mais en soja is de verhouding tussen Omega3 en Omega6 vetzuren volledig uit balans geraakt ten gunste van het slechtere Omega6.
  • In het begin nam ik nog wel gevogelte (kip of kalkoen), maar dat eet ik inmiddels nauwelijks meer, hooguit als we bij vrienden eten, die alleen maar met vlees koken.  
  • Ik eet wel wekelijks ongeveer 2-3 maal vette vis (bijv. makreel, sardines, ansjovis of zalm), hoewel Moerman dat juist weer verbiedt.

Zuivel en eieren

  • Melk wordt nergens aanbevolen. (Ik gebruik wel minimale hoeveelheden melkpoeder in mijn koffie).
  • Yoghurt, kwark en karnemelk (bij voorkeur van de geit of schaap) worden doorgaans wel aanbevolen. Zelf gebruik ik dagelijks schapen- of geitenyoghurt bij het ontbijt (zie Budwig papje hieronder) en drink ik karnemelk (van de koe) tijdens de lunch.
  • Kaas eet ik met mate en ik gebruik vooral jonge geitenkaas. Moerman adviseert rauwmelkse kaas zonder schimmels (dus ik vermoed dat ook feta wel is toegestaan).
  • Van eieren worden vooral de eierdooiers geadviseerd, het ei-wit niet. Moerman schrijft zelfs twee rauwe eierdooiers per dag voor. Ik heb dat een tijdje gegeten (met wat sambal is dat best te doen), maar ik ben toch weer overgestapt op gekookte eieren en af en toe een gebakken ei (mét eiwit). (Ik zorg uiteraard wel voor voldoende eiwitten in de vorm van vis, peulvruchten in de salade of zuivel).  

Budwig papje

Ik heb het recept van het Budwig papje van de site kankerhoeverder (zie hierboven onder websites) vandaan gehaald. Ik gebruikte al yoghurt met muesli als ontbijt en heb dat als volgt aangepast:
  • De basis is een half bakje yoghurt (ongeveer 250ml);
  • Deze zoet ik met een beetje agavesiroop;
  • Daarna voeg ik 3 eetlepels lijnzaadolie toe en roer dat goed;
  • Daardoor meng ik 3 el (haver)zemelen en 3 el gebroken lijnzaad;
  • Afhankelijk van hetgeen er in huis is voeg ik blauwe bessen en/of granaatappelpitten toe, anders banaan of kiwi;
  • Tot slot meng ik nog wat muesli er doorheen.
Alles bij elkaar is dit best wel een stevig ontbijt. Vaak eet ik aanvullend nog extra fruit zoals een mandarijn, sinaasappel, appel of banaan.

Kant- en klaar producten

  • Met kant- en klaar producten zijn we nagenoeg volledig gestopt. Als we bij zeer hoge uitzondering al eens iets nemen letten we vooral op het zo goed als ontbreken van suiker, zout en zonnebloemolie (teveel Omega-6).
Groente en fruit
  • Ik eet nóg meer groente en fruit dan ik al deed. Vaak biologisch, maar dat is geen heilig moeten. De kwantiteit is belangrijker, dus als biologisch te duur is, dan moet je de niet-biologische producten maar goed wassen. Denk aan blauwe bessen, rode(!) druiven, appels (ook lekker met een beetje kaneel), bananen, sinaasappelen, mandarijnen.
  • Ik neem mijn medicijnen en voedingssupplementen niet meer in met water, maar met groentesappen van rode bieten of tomaten. (Het Gerson-dieet, waar ook dr. Henk Fransen positief over is, bestaat voor een belangrijk deel zelfs uit vers geperste groentesappen. Ik heb zelf een sapcentrifuge aangeschaft, maar het schoonmaken ervan is erg bewerkelijk).
  • Als ik zelf kook gebruik ik altijd ui en knoflook (geroemd in de strijd tegen kanker).
  • We eten bij de lunch bijna altijd kiemgroenten (betaalbaar bij AH).
  • Ook wordt er overal gesproken over de gunstige werking van peulvruchten. zoals linzen, erwten, kikkererwten, bruine bonen etc. Moerman verbiedt echter soja en bruine bonen omdat daar stoffen in zitten die de kankercellen juist beschermen;
  • Ook koolsoorten worden geadviseerd (waarbij zuurkool vaak specifiek vermeld wordt).
  • Dit geldt ook voor tomaten, rode bieten, spruiten, broccoli en bloemkool.
  • Avocado is ook zeer gezond, Ik gebruik dat tijdens de lunch op mijn brood en strooi daar rijkelijk curcumma-poeder en een beetje zwarte peper over. Voor wat extra pit voeg ik vaak een beetje sambal toe (de variant met zo weinig mogelijk - rond de 3% - suiker);
  • Oncoloog Khayat zet granaatappelsap op de eerste plaats in de bestrijding tegen kanker. Servan-Schreiber vermeldt dit ook zijdelings, Béliveau/Gingras en Moerman maken hier helemaal geen melding van. Granaatappelsap is echter moeilijk verkrijgbaar en ook behoorlijk duur (ruim €6 voor 75dl). Als alternatief gebruik ik in het seizoen ook wel verse granaatappels (het werkt het snelst als je de pitten met de hand eruit pulkt), maar AH heeft daarbuiten ook bakjes met granaatappelpitten voor €2, goed voor 3-4 porties in mijn Budwig papje. 

Graanproducten

  • We eten enkel nog volkoren deegwaren (pasta's,granen, rijstsoorten e.d.).
  • We eten voornamelijk zuurdesembrood. Dit is duurder dan normaal gistbrood, maar je hebt ook minder nodig. Je kunt dit ook zelf maken, maar wij eten er zo weinig van, dat ik dat zelf teveel moeite vind. 

Paddestoelen

  • Deze worden ook geadviseerd, vooral de shiitaki, maitaki, portabello, oesterzam, maar ook normale champignons zijn prima

Kruiden/specerijen

  • Met stip op nummer één van de kruiden en specerijen staat Curcumma (specerij van de geelwortel). Die wordt in alle boeken en veel websites geroemd. (Bij Dr Khayat staat deze na granaatappelsap op de tweede plaats). Curcumma is ook de basis voor kerry (mengsel van specerijen), waarin het wordt gemengd met peper. Dat laatste is erg belangrijk, omdat pepperine de opname van curcumma in extremis verbetert. (Je kan dus beter een theelepel kerry gebruiken (30-40% curcumma) dan een theelepel curcumma zonder peper!).
  • Ik neem curcumma ook als voedingssupplement. De beste schijnt die van Curesupport te zijn (Liposomal Curcumin C3 complex), die ik daarom ook gebruik (maar deze is wel duur).
  • Ook verse gember (dus niet de gember-bolletjes in suikerrijke siroop) wordt vaak genoemd als middel tegen kanker. Qua vorm en structuur lijkt de wortel ook best wel op die van de geelwortel (waar curcumma uit wordt gewonnen), dus waarschijnlijk zijn ze familie van elkaar. Je kan er ook thee van zetten.
  • Verder hebben tal van tuinkruiden een gunstige werking op kanker. Ik gebruik eigenlijk van alles, zoals oregano, basilicum, bieslook, tijm, kruidnagel, peterselie, selderij, koriiander etc. 

Alcohol

  • Het gebruik van alcohol wordt overal afgeraden. 
  • Rode wijn daarentegen bevat stoffen, die juist weer goed zijn in de strijd tegen kanker, dus één glas rode wijn per dag wordt daarom zelfs geadviseerd. 
  • In het begin dronk ik zeer sporadisch wel eens een biertje, maar doorgaans smaakte dit - vermengd met schuldgevoel - eigenlijk helemaal niet meer lekker. Ik heb er nu ook geen enkele behoefte meer aan
  • Gedestilleerd is uit den boze, maar dat dronk ik voorheen eigenlijk ook al niet.

Overige dranken

  • Groene thee wordt nagenoeg overal aangeraden (maar weer niet door Moerman). Ik zelf vind het vies en ben gestopt om me daarmee te kwellen. Ik drink ook wel eens zoethoutthee (aangevuld met dunne plakjes gemberwortel) of rooibosthee (die eigenlijk geen echte theesoorten zijn). Zwarte thee wordt doorgaans afgeraden. 
  • Bij het ontbijt drink ik citroensap (uit een flesje, maar vers is uiteraard beter). Dit ontzuurt het lichaam. Ik meng het met gekookt water en zoet het met een beetje agavesiroop.
  • Grapefruit wordt vaak afgeraden, omdat dit de opname van medicijnen (specifiek bij chemo) negatief zou beïnvloeden.
  • Over koffie lees je tal van tegenstrijdige berichten. Moerman verbiedt koffie niet, maar ziet liever dat je in de plaats daarvan groetensapppen drinkt. Ik heb veel moeite om deze verslaving op te geven en consumeer ongeveer 4-5 kopjes espresso per dag.
  • Daarnaast drink ik regelmatig groentesappen zoals rode bietensap of tomatensap.
  • Vruchtensappen drink ik eigenlijk nauwelijks, omdat daar toch veel suikers in zitten, terwijl de beschermende vezels dan vaak (grotendeels) ontbreken.

Tussendoortjes

  • Suikerhoudend snoepgoed is voor mij taboe. Uitzondering is pure chocolade van minimaal 70% cacao. Hoe puurder hoe beter, maar ook hoe bitterder. Ik gebruik inmiddels standaard die van 85% cacao.
  • Ik neem af en toe wel gedroogd fruit zoals abrikozen of pruimen. (Dadels staan de laatste tijd negatief in het nieuws vanwege het feit dat er insectenresten in zouden zitten en dat ze toegevoegde suiker zouden bevatten. Het etiket vermeld geen van beiden. Ik vermoed dat het voor vijgen niet veel anders zal zijn. Deze neem ik daarom eigenlijk nauwelijks nog. Ook rozijnen gebruik ik met mate, vanwege het hoge suikergehalte). 
  • Daarnaast neem ik dagelijks een handjevol met gemengde noten, maar geen pinda's en cashewnoten.
  • Ook zondig ik me wel eens door het eten van biologische koekjes van de biologische winkel (AH had er ook, maar ik kan ze niet meer vinden) van volkoren meel en zonder suiker. En soms neem ik wel eens een klein zakje Klene drop gezoet met stevia mee, maar ook dat beschouw ik meer en meer als zondigen.

Bakken en braden

  • Ik gebruikte rijstolie, aristideolie (pinda's) of kokosolie om in te bakken, omdat deze bij hoge temperaturen geen schadelijke kankerverwekkende stoffen vormt, hetgeen veel andere oliën (zoals olijfolie en lijnzaadolie) wel doen. 
  • Ik gebruik koudgeperste lijnzaadolie in mijn dagelijkse ontbijt van yoghurt of kwark (zie Budwig papje hierboven) en in salades. Extra vierge olijfolie als dressing in salades is ook prima.
  • Het gebruik van margarine en halvarine wordt overal afgeraden (vanwege toegevoegde slechte transvetten). Over biologische roomboter hoor je verschillende geluiden en deze gebruik ik met mate.
  • Ik gebruik alleen pannen met een teflonlaag, indien de bodem onbeschadigd is. Sinds de berichtgeving rondom DuPont (gebruik van gifstof C8) echter steeds vaker weer gewoon pannen met een roestvrijstalen bodem.

Voedingssupplementen

Op voorschrift van de orthomoleculaire voedingsarts gebruik ik nog de volgende supplementen:
  • 1x daags een capsule zink-citraat (van AOV)
  • 1x per 2 dagen een tablet vit B12 1000 mcg (van Vitals)
  • 2x daags een kleine eetlepel liposomal vitamine C (van Curesupport).
  • 2x daags 2 tabletten vit D3 25 mcg (van AOV of Vitals)
  • 1x daags een tablet multi-vitamine One Daily (van AOV; specifiek deze vanwege de extra selenium)
  • 2x daags een eetlepe liposomal curcumin (van Curesupport)
  • 1x daags een tablet Magnesium
  • 2x per jaar gebruik ik, zoals beschreven op de kankerhoeverder site onder het kopje 'Overige kuren', enkele weken lang zuiveringszout in combinatie met ahornsiroop. 
Sommige van de supplementen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift van een natuurarts.

Cosmetica

  • Wat je op je huid smeert wordt ook in je lichaam opgenomen. Mijd daarom producten met aluminium, parabenen en/of ftalaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten